.

Deney Hayvanları Üretim ve Deneysel Araştırma Merkezi

Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Deney Hayvanları Üretim ve Deneysel Araştırma Merkezi, 04.09.2012 tarihinde, 13.12.2011 gün ve 28141 sayılı resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Deneysel ve Diğer Bilimsel Amaçlar İçin Kullanılan Deney Hayvanlarının Refah ve Korunmasına Dair Yönetmelik” hükümlerine göre teknik yapılanmasını tamamlamış ve “Deney Hayvanları Üretici/Kullanıcı/Tedarikçi Kuruluş” olarak, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden çalışma izni alarak faaliyetlerine başlamıştır. Bu yapılanma dâhilinde, toplam 1045 m2 kapalı alana kurulan laboratuvar; idari, araştırma, deney hayvanları üretim ve malzeme temizlik bölümleri olmak üzere dört ana kısımdan oluşmaktadır.

İdari kısımda, merkeze araştırma için gelen araştırıcılar için tasarlanmış, soyunma odaları ve duş imkânları bulunmaktadır. Ayrıca, merkez personelinin (Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknisyeni) hayvan yetiştirme odalarındaki çevre şartlarını (ısı, nem ve ışık) sürekli kontrol edip ayarlayabilecekleri klimatik otomasyon sisteminin kontrol birimi ve kapalı devre kamera sisteminin izleme ekranı bu birimde yer almaktadır. Otomatik klima ve IP kamera sistemine yerleşke dışından internet erişimi mevcuttur. Bu durum, deney hayvanlarının 24 saat izlenebilmesine ve herhangi ters giden bir durumda hemen müdahale edilebilmesine olanak vermektedir. 

Araştırma kısmında, bir adet karantina odası, üç adet gelen araştırıcılara tahsis edilmesi için tasarlanmış prosedür odası, bir reanimasyon odası, bir hayvan hazırlama odası ve bir adet de deney hayvanları üzerinde yapılacak her türlü cerrahi uygulamaya olanak verecek imkanlara sahip ameliyathane bulunmaktadır. Ameliyathanede, deney hayvanları için üretilmiş bir adet gaz anestezi cihazı, su ısıtmalı tablası bulunan operasyon masası, deney hayvanlarının sabitlenebilmesini sağlayan, hayvan türlerine göre farklı ebatlarda sabitleyiciler (restrainer), mikro cerrahi mikroskobu, soğuk ışık kaynağı (fiber optik), operasyon lambası, fare, sıçan ve tavşanlar için özel tasarlanmış mikro cerrahi operasyon setleri, deney hayvanlarına ağızdan ilaç verilebilmesine olanak veren beslenme iğneleri gibi bir çok teknik malzeme bulunmaktadır.

Merkezimizde sıçan, fare, tavşan, kobay, gerbil, hamster türündeki hayvanlar için üretim, kullanım ve tedarik izni bulunmaktadır. Deney hayvanları üretim kısmında, toplam beş adet deney hayvanı yetiştirme odası, bir adet hasta ve yaralı hayvan bakım odası, bir adet basit girişim ve muayene odası bulunmaktadır. Giriş çıkışların kontrollü sağlandığı bu bölüme, yalnızca yetkili personelin girişine izin verilmektedir. Üretim bölümünde; iki farklı ırktan sıçan (Wistar Albino ve Spraque-Dawley Albino), üç farklı ırktan fare (CD-1, balb/c Albino, C57/BL6), bir ırk tavşan (Yeni Zellanda Albino) ve Guine Pig yetiştirilmektedir.

Hakkımızda

  • Genel Bilgi
  • Hadyek Başvuru Sistemi
  • Deney Hayvanları Üretim ve Deneysel Araştırma Merkezi
  • Merkezimizde Uygulanan Kurallar
  • Personel
  • Kurul Üyeleri
  • Mevzuat
  • Formlar
  • İletişim